• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • وبگردی
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۰۹۷۲۸
تاریخ انتشار: ۱۲ تير ۱۴۰۴ - ۰۸:۰۰
علمی و فرهنگی » کتاب و مطبوعات

برگزاری نشست «متون سینمایی و دیپلماسی فرهنگی در تعامل جهانی»

دومین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی «کتاب‌های سینمایی؛ از تولید محتوا تا مخاطب» با موضوع «متون سینمایی و دیپلماسی فرهنگی در تعامل جهانی» برگزار شد.

برگزاری نشست «متون سینمایی و دیپلماسی فرهنگی در تعامل جهانی»

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، مازیار فکری ارشاد منتقد سینما در این نشست که در سرای اهل قلم برگزار شد گفت: در دهه ۷۰ سینمای ایران با پرچمداری عباس کیارستمی توانست یک جریان فکری در سینمای جهان ایجاد کند و ما آن دوران دیپلماسی فرهنگی باشکوهی داشتیم.

وی افزود: در بحث از دیپلماسی فرهنگی ما باید به تاثیرگذاری شکل‌های مختلف فرهنگ خودمان اعم از هنر، ادبیات و علوم انسانی در سطح جهانی فکر کنیم، چرا که بهرحال ما در یک منظومه و سپهر فرهنگی جهانی هستیم.

این منتقد سینما گفت: از دوران پیش از انقلاب بحث دیپلماسی فرهنگی در حوزه سینما آرام آرام شکل گرفت. شکل اولیه در سینمای ایران عامه پسند بود و البته یک جریان فکری و فرهنگی نیز وجود داشت که مختص جماعت روشنفکر ایرانی بود. برخی از فیلم‌ها توانستند از این رهگذر در سطح جهانی دیده شوند. بعد از پیروزی انقلاب شکل و فرم سینمای ایران تغییر رویه داد و میتوان گفت از نیمه دوم دهه شصت و تقریبا در سال‌های پایانی جنگ سینمای ایران با آثار مرحوم عباس کیارستمی و در قدم نخست با فیلم «خانه دوست کجاست؟» در سطح جهان مطرح شد و البته امیر نادری نیز با فیلم «دونده» جایگاهی در جشنواره‌ها به دست آورد و به این ترتیب ما از لحاظ دیپلماسی دوران باشکوهی در دهه ۷۰ داشتیم.

مهرزاد دانش منتقد سینما نیز در این نشست اظهار داشت: نکته مهم در دیپلماسی فرهنگی ظرافت همدلی با طیف‌های خاص و مختلف است با ظرفیت و پتانسیل بالا، به عبارتی نوعی درک متقابل از نیاز‌هایی که طرف مقابل در ارتباطسازی با ما و ما با او داریم و در صحبت از دیپلماسی فرهنگی نقطه اعتکای ما «فرهنگ» است و هر چیزی که در فرهنگ بگنجد. سینما، موسیقی، ادبیات، هنر‌های تجسمی و یا حتی ایده‌هایی، چون تبادل دانشجو بین دو کشور و یا حتی مسابقات بین‌المللی ورزشی همه و همه در ظرف دیپلماسی گنجانده می‌شود.

وی با بیان اینکه یپلماسی فرهنگی به دو صورت انجام می‌پذیرد، افزود:نخست برنامه‌هایی که نهاد‌های دولتی سامان می‌دهند؛ از برگزاری جشنواره گرفته تا انتشار نشریه و ایجاد رایزنی‌های فرهنگی در کشور‌های دیگر که برای آن سرمایه‌گذاری کلان صورت می‌دهند؛ و دوم آن نوع دیپلماسی است که توسط خود انسان‌ها و ملت‌ها، مثلا هنرمندان دو کشور، برقرار می‌کنند. نهاد‌های فرهنگی خودجوش که نسبت به دولتی‌ها عمر بیشتری دارند، در این حیطه فعالیت می‌کنند. دولت اینجا می‌تواند نقش پشتیبان داشته باشد تا هنرمندان و اهالی قلم مطرح آثار خود را به دیگر کشور‌ها عرضه کنند.

دانش گفت: سینماگر معروفی، چون اصغر فرهادی، در زمان پرتنشی توانست با فیلم «فروشنده» جایزه اسکار را به خود اختصاص دهد و یک همدلی خاص بین مردم ایران و مردم آمریکا ایجاد کند. اگرچه خود آقای فرهادی به دلیل سیاست‌گذاری‌هایی که در دوره اول ترامپ صورت گرفت، به این جشنواره نرفت، اما با تاکید بر وجوه مشترک انسانی در اثر هنری‌اش یک دیپلماسی فرهنگی را به سامان برساند.

این منتقد سینما در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت منابع پژوهشی و تحلیلی درباره سینمای ایران افزود: کتاب‌هایی که درباره سینمای ایران چه در داخل و چه خارج از کشور نوشته و منتشر شده‌اند، قطعا اهمیت بسیاری دارند، چرا که این کتاب‌ها فیلم‌های ایران را که حامل بار فرهنگی دیپلماسی ما هستند، در سطحی بالا معرفی می‌کنند. در واقع کتاب‌های سینمایی تاریخ، هویت، فرهنگ و نحوه تبادلات فرهنگی در آن اثر سینمایی را معرفی و به ماندگاری آن کمک می‌کنند.

وی در ادامه یکی از بهترین منابعی را که توانسته معرف خوبی برای سینمای ایران در جهان باشد، به این شرح معرفی کرد: درباره سینمای ایران کتاب‌های بسیاری نوشته شده، اما یکی از عالی‌ترین آنها کتاب «تاریخ اجتماعی سینمای ایران» نوشته حمید نفیسی است که در ایران نیز با ترجمه محمد شهبا منتشر شده است. این اثر تاریخ دقیق و انتقادی سینمای ایران، از آغاز شکل‌گیری آن تا‌کنون بوده و بر درک عمیق نگارنده‌اش از تاریخ اجتماعی و سیاسی ایران معاصر استوار است، نویسنده در این کتاب، فیلم را در زمینه اجتماعی و سیاسی‌اش قرار داده و از این طریق، دوره‌ی منتهی به انقلاب مشروطه را تشریح می‌کند و تا دوران پس از انقلاب اسلامی پیش می‌رود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
شهادت یکی دیگر از مجروحان تجاوز رژیم صهیونی در یزد 
پیام وزیر میراث فرهنگی در پی درگذشت راوی خستگی‌ناپذیر
لزوم خودداری از کشت محصولات پرمصرف آبی در شرایط کمبود آب
عیادت وزیر بهداشت از مجروحان تجاوز صهیونیست‌ها
ثبت ۶۰۰ ویزیت پزشک و ماما در مرکز خدمات جامع سلامت شهید رئیسی احمدفداله
فعالیت مراکز خون‌گیری استان قزوین در روزهای تاسوعا و عاشورا
بازگشت به تولید پس از ۶ سال توقف
افتتاح مرکز اینوهاب دانشگاه شهید چمران اهواز
شور عاشورایی عزاداران حسینی در مساجد و تکایای گلستان
گازرسانی مناطق آسیب‌دیده تا ۳ روز آینده
وحدت امروز جامعه، زیر چتر ولایت
خط‌کشی 1250 کیلومتر در مسیر اربعین با هدف افزایش اقدامات ایمنی در راه‌های استان کرمانشاه
استقرار عشایر شمال آذربایجان غربی در ییلاقات چالدران
نوای حسینی در حسینیه‌ها و تکایای بافق
ثبت ۲۵۰ هیات مذهبی دزفول در سامانه کشوری طوبی
مروری بر رویداد‌های علمی و فرهنگی استان قزوین
اعلام جزئیات ثبت‌نام آزمون‌های ارزشیابی دانش‌آموختگان داروسازی خارج از کشور
پیش بینی هواشناسی هرمزگان سیزدهم تیرماه
صدور پروانه برای تولید انرژی‌های تجدیدپذیر
پیش‌بینی افزایش ۳۰ درصدی اعتبار ایمن‌سازی راه‌های خوزستان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
دمای ۳ شهر سیستان و بلوچستان به ۵۰ درجه رسید
مقر محرمانه ارتش اسرائیل چگونه منهدم شد
دیدارهای دوستانه و اردوی مشترک پیش از هفته سوم لیگ ملت ها
انسجام ملت ایران؛ علت ناکامی طراحی دشمن
امیر حاتمی: با تمام توان از میهن اسلامی مان دفاع می‌کنیم
برگزاری اردوی انتخابی تیم ملی فوتسال بانوان ایران
اسامی بانوان ملی‌پوش اعزامی به بسکتبال جام آسیا
روسای گروه‌ APA جنایات رژیم صهیونی را محکوم کنند
راهپیمایی جمعه‌های خشم و نصر این هفته هم برپا می‌شود
دشمنان حماقت کنند، با پاسخی کوبنده تر روبرو می شوند
روایت‌هایی از سردار حاجی زاده در کتاب «مرد ابدی»
اتباع غیرمجاز باید با احترام به کشورشان برگردند
جذب ۶۹ نیرو در ۹ دستگاه اجرایی خراسان جنوبی
عزاداری شب هشتم محرم در حسینیه امام خمینی (ره)
نقش پیام رسان واتساپ در مکان‌یابی و ترور فرماندهان حماس