پخش زنده
امروز: -
معاون بورس و دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان از تشکیل کمیته مشترک چهارجانبه برای تدوین دستورالعملها و پروتکلهای سلامت روان و بهداشت دانشجویان خارجی خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، قنبری باغستان در چهارمین گردهمایی مشترک روسای مراکز مشاوره و سبک زندگی و مراکز بهداشت و درمان دانشگاهها با اشاره به برنامه وزارت علوم برای افزایش تعداد دانشجویان خارجی در ایران بر اساس رسالت و تکلیف برنامه هفتم پیشرفت گفت: موضوع سلامت دانشجویان خارجی، اعم سلامت روان و بهداشت آنها، یک مقوله بسیار مهم و کیفی مرتبط با «زیست دانشجویی» است که در صورت تامین میتواند بسترساز دستیابی به مرجعیت علمی به عنوان یک هدف کلان در موضوع دیپلماسی علمی کشورمان باشد.
وی افزود: در سطح سیاستگذاری و برنامه ریزی کلان، توجه به الزامات سلامت روان و نیز وضعیت بهداشت و سلامت عمومی دانشجویان خارجی اهمیت مضاعفی دارد چرا که از یکطرف با ورود دانشجویان خارجی به کشور ممکن است شاهد ظهور و شیوع انواع جدیدی از بیماری باشیم و از سوی دیگر دانشجویان خارجی نیز پس از ورود به کشور و مواجهه با سبک زندگی متفاوت و شرایط آب و هوایی متفاوت در ایران ممکن است دچار نوعی بیماری یا حتی اختلالات مرتبط با سلامت شوند که هر دو اینها در صورت کم توجهی میتواند آثار و پیامدهای مختلفی هم برای کشور و هم برای دانشجویان خارجی داشته باشد.
معاون بورس و دانشجویان بینالمللی سازمان امور دانشجویان افزود: در یک تقسیم بندی کلان میتوان براساس برنامه زمان بندی شده «قبل از ورود دانشجویان خارجی به کشور»، «حین تحصیل دانشجویان خارجی در کشور» و «پس از فارغ التحصیلی» آنها اقدامات و تمهیدات متنوعی برای پیشگیری، مراقبت و رصد وضعیت بهداشت و سلامت روان دانشجویان خارجی اندیشید.
قنبری با اشاره به اهمیت و مزیت «پیشگیری» بر «درمان» تصریح کرد: براساس تحقیقات معتبر هر یک دلار سرمایه گذاری در پیشگیری برابر با ۱۰ دلار صرفه جویی در درمان است و به همین دلیل باید برای هریک از دورههای زمانی فوق، اقدامات و تمهیدات پیشگیرانه موثری انجام داد تا کار به درمان و صرف هزینه زیاد نرسد.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت غربالگری قبل از ورود دانشجویان خارجی به ایران افزود: حتما باید دستورالعملهای جامعی برای چکاپ کامل دانشجویان خارجی بر اساس ملاحظات مهم بهداشت و سلامت روان وجود داشته باشد و برای اینکار مطالعه وضعیت بهداشت و سلامت عمومی کشورهای دانشجو فرست به ایران، الزامات و استانداردهای جهانی بهداشت و سلامت و تدوین فرم چکاپ سلامت استاندارد متناسب با هر کشور و حوزه جغرافیایی ضروری است.
قنبری با اشاره به بازه زمانی مهم «حین تحصیل دانشجویان خارجی در ایران» خاطرنشان کرد: در حین تحصیل نیز تمهیدات مختلف و جامعی همچون تشکیل پرونده سلامت مبتنی بر چکاپ و نه خوداظهاری، آگاه سازی آنها از وضعیت سلامت و بهداشت عمومی کشور، رصد کامل و پایدار وضعیت بهداشت روان و سلامت آنها بسیار اهمیت دارد.
معاون بورس و امور دانشجویان خارج با اشاره به اهمیت «آگاه سازی» دانشجویان خارجی از وضعیت عمومی بهداشت و سلامت و دستورالعمل مراقبتی ویژه تاکید کرد: بسیار حائز اهمیت است که دانشجویان خارجی براساس فرایندهای ارتباطی و اقناعی در ارتباط با وضعیت بهداشت و سلامت خود و جامعه به مرحله «خودکارآمدی» برسند به نحوی که در صورت مواجهه با هرنوع چالش یا بیماری بتوانند تصمیم درست و اطمینان بخش اتخاذ کنند.
این مقام سازمان امور دانشجویان وضعیت «سلامت روان» دانشجویان خارجی را نیز بسیار فراتر و مهمتر از وضعیت بهداشتی آنها دانست و خاطرنشان کرد که با توجه تجربه «فشار زندگی در غربت» و چالشهایی همچون «احساس تنهایی»، «ترس»، «انزوا طلبی» و. قطعا رصد، کنترل و مراقب از دانشجویان خارجی در این زمینهها باید مورد توجه مراکز مشاوره و بهداشت قرار گیرد تا آنها به سمت افکار خطرناک همچون «ترک تحصیل»، «خود آسیب زنی» یا دیگر رفتارهای پرخاشگرایانه در ارتباط با دیگران سوق پیدا نکنند.
قنبری همچنین با اشاره به موضوع ضرورت «بیمه» دانشجویان خارجی برای تامین هزینههای درمان گفت: برخی از دانشگاهها و مراکز آموزش عالی تجربهها و تدابیر خوبی در زمینه بیمه دانشجویان خارجی اندیشیدهاند و امیدواریم بتوانیم به زودی با استفاده از این تجارب به یک الگو جامع و واحد و قابل اجرا در زمینه بیمه دانشجویان خارجی دست یابیم.
معاون بورس و دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان در پایان با اشاره به ضعفها و نقصانهایی که در ارتباط وضعیت سلامت روان و بهداشت دانشجویان خارجی در ایران وجود دارد، اعلام آمادگی کرد تا از طریق تشکیل کمیته مشترک با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مرکز مشاوره سازمان امور دانشجویان، اداره کل دانشجویان بین الملل سازمان امور دانشجویان و روسای مراکز مشاوره و بهداشت دانشگاههای سراسر کشور تدوین دستورالعملها و پروتکلهای سلامت روان و بهداشت دانشجویان خارجی هم برای «قبل از ورود به ایران» و هم برای «حین تحصیل در ایران» را در دستور کار قرار دهند.