پخش زنده
امروز: -
در روز طبیعت مراقبت باشیم تا در گشت و گذار بهاری آسیبی به طبیعت و محیط زیست وارد نشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ سیزدهمین روز فروردین ماه که در تقویم کشور روز طبیعت نامگذاری شده است، روزی است که بسیاری از خانوادههای ایرانی بنا بر سنتی فرهنگی، از خانهها بیرون میآیند و به دشت و باغ و پارکی میروند تا آخرین روز عید را در طبیعت و در کنار سبزه و گیاه و آب بگذرانند.
اما سالهاست که تخریب محیطزیست در روز طبیعت یکی از دغدغههای فعالان و دوستداران محیطزیست درباره این روز شده است به نحوی که روز طبیعت در برخی مناطق کشور با تصاویری از انبوه زبالههای رها شده، درختان شکسته و مراتع سوخته پایان میپذیرد. این درحالی است که طبیعت تنها سرمایه همگانی ما انسانها است و همهی ما باید برای حفظ آن تلاش کنیم و برای تفریح چندساعته طبیعت و محیطزیست را به تباهی نکشانیم.
در اینجا به نکاتی که ارائه شده توجه داشته باشیم تا طبیعت سرزنده و سرسبز حفاظت شود.
زبالههای خود را جمعآوری و تفکیک کنیم
با توجه به اینکه وارد فصل بهار و فصل گلدهی گیاهان میشویم بهتر است در روز طبیعت محل اسکانی را انتخاب کنیم که از پوشش گیاهی کمتری برخوردار باشد تا هم خطر آتشسوزی کاهش یابد و هم از محیط زندگی گونههای جانوری فاصله داشته باشیم و با تولید صدا مخل آسایش حیوانات نشویم. بهتر است که در طبیعت آتش روشن نکنیم و در صورت نیاز به آتش از زغال آماده استفاده کنیم وشاخهی درختان را نشکنیم تا به محیط زیست آسیب وارد نکنیم و همچنین هنگام ترک محل اسکان از خاموش شدن آتش اطمینان کافی حاصل کنیم و موجبات آتشسوزی را فراهم نکنیم. هرگونه رفتار ناسالم در طبیعت با ماهیت این روز مغایرت دارد.
یک عامل حیاتی و مهمی که رعایت آن ضروری است، جمعآوری و تفکیک زبالههاست چراکه زبالههایی همچون شیشه، بطری آب معدنی و… در طبیعت هم سبب انعکاس نور خورشید و آتشسوزی میشود وهم موجب آلودگی محیط میشود و در طول زمان جمعآوری و یا تجزیه آنها با دشواری همراه است و در بسیاری از موارد این آتشسوزیها سطح گستردهتری را در بر میگیرند؛ بنابراین داشتن کیسه زباله برای جمعآوری زبالهها الزامی است.
ترویج فرهنگ کاشت نهال به جای سبزه
نکته قابل توجه دیگر رهاسازی سبزه در رودخانهها است که ازجمله دیگر عادات اشتباه ما در ایام عید است. سبزههای رها شده در طبیعت بهعنوان گونهای هرز و مهاجم تلقی میشوند و تا زمانیکه تجزیه نشوند حیات سایر گونههای گیاهی را تهدید میکنند. بعد از ایام نوروز و در روز طبیعت (سیزده بدر) مردم سبزهها را در رودخانهها، دشتها و حتی خیابانها رها میکنند که علاوه بر اینکه چهره نازیبایی برای طبیعت ایجاد میکند موجب گرفتگی معابر آب نیز میشود. رها کردن سبزهها در جوی آب و حتی جنگل و پارک و… نیز کار درستی نیست و میتواند سبب آبگرفتگی معابر شود بنابراین بهتر است مردم ماهی قرمز و سبزهها را به مکانهایی که شهرداریها و دهیاریها تعیین میکنند، تحویل دهند.
اما راهحل مناسبی که برای کاهش میزان سبزهها و آسیبهایی که وارد میکنند وجود دارد جایگزین کردن کاشت نهال به جای سبزه است و میتوانیم به جای کاشت سبزه، کاشت نهال را به فرهنگی خوب و پسندیده تبدیل کنیم چراکه کاشت نهال نیز مانند کاشت سبزه، نشان سبزی داشته و آداب و رسوم نوروز را بهم نمیریزد.