پخش زنده
امروز: -
با توجه به کاهش آبزیان در آبهای شمال خلیج فارس ، شهرستان هندیجان ظرفیت مناسبی برای پرورش انواع آبزیان دارد .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان ، با توجه به کم شدن ذخایر و صید بی رویه آبزیان در آبهای شمال خلیج فارس ازجمله بنادر بحرکان و سجافی، همچنین هزینههای بالای صید و صیادی، جمعیت بیکار و شاغلان به این حرفه، با استقبال گسترده سرمایه گذاران خصوصی، دولت را بر آن داشت تا از سال ۱۳۹۰ مزارع پرورش ماهی و میگو در هندیجان ایجاد کند.
شهرستان هندیجان با داشتن ۹۰ کیلومتر مرز دریایی و رودخانه ظرفیت بالایی برای ایجاد مزارع پرورش ماهی و میگو دارد، بنابر این از سال ۱۳۹۰ تحقیقات این طرح آغاز شد و با طرح توجیهی و مطالعاتی توسط سازمان شیلات، فراخوان سرمایه گذاری درقالب تعاونی منتشر و عده زیادی از سرمایه گذاران تعاونیهایی دراین شهرستان تشکیل دادند.
اجرای طرحهای ۳۹۵ هکتاری، ۴۵۰هکتاری، ۲۰۰هکتاری و بعدها ۱۱۱۱ هکتاری در این شهرستان در ابتدا آغاز شد و در سال ۱۳۹۸ باحضور نبی الله خون میرزایی رییس شیلات ایران، عملیات ساخت پروژه ۳۹۵هکتاری بعنوان اولین طرح شروع شد.
پیش بینی تولید ۹۶۰۰ تن محصول در سال با تامین آب از رودخانه زهره و خلیج فارس و اشتغالزایی برای ۱۲۰۰ بصورت مستقیم وغیر مستقیم از مصوبات اجرای این طرح آبزی پروری بود.
از جمله اهداف این طرح، دستیابی به تولید پیش بینی شده آبزیان و تامین پروتئین دریایی مورد نیاز کشور و صادرات محصول با ارزش میگو به خارج از کشور و تامین ارز، همچنین جلوگیری از صید بی رویه درخلیج فارس و در نتیجه افزایش ذخایر دریایی با استفاده از اراضی شور و لم یزرع در مناطق محروم بود.
اما با وجود تلاش سرمایه گذاران طی بیش از دو سال و راکد ماندن سرمایه آنها در زمینهای لم یزرع و تخصیص و دریافت تسهیلات با وثیقههای سنگین، تاکنون هیچکدام از تعهدات دولت برای ساخت مزارع پرورش ماهی و میگو در هندیجان محقق نشده است.
در برخی مزارع دولت تعهدات خود را زیر پا گذاشت و در برخی سرمایه گذاری اندکی انجام داد که آنهم علاج کار نشد.
یکی از این مزارع، مجموعه ۳۹۵ هکتاری در شرق رودخانه زهره است که سرمایه گذاران تعهدات خود را به بیش از ۹۰ درصد رسانده اند و این دولت است که با تعویض پیمانکاران، عدم اختصاص بودجه لازم و نظارت تاکنون نتوانسته کار را پیش ببرد و موجب گله مندی سرمایه گذاران شده است.
ایجاد زیرساختها، تامین برق، کانال زهکش و آبرسان از جمله تعهدات دولت بود که سرمایه گذاران را برآن داشت با شوق سرمایه گذاری کرده و تعهدات خود را عملی کنند و تاکنون بجز وعدهها پیشرفت آنچنانی نداشته است.
با عملی شدن تعهدات سرمایه گذاران که باید در سال ۱۴۰۱ اولین قسط وام خود را پرداخت کنند و از طرفی عدم تعهدات دولت و همکاری مسئولین ذیربط باعث شده این طرح راکد بماند.
درآئین کلنگ زنی این پروژه نبی الله خون میرزایی رییس شیلات ایران وعده داده بود هندیجان قطب دوم پرورش ماهی ومیگوی استان شود و با این شرایط این وعده تاکنون محقق نشده است.
اختصاص برخی اعتبارات درسال گذشته و امسال و عدم نظارت بر کارآیی پیمانکار موجب شد تا علاوه بر انجام نشدن تعهدات، خساراتی هم به این سرمایه گذاران وارد شود.
بنابر این ضروریست با توجه به نزدیک شدن به فصل زمستان، نهایتا تا یک ماه آینده تصمیم جدی و مهمی در کشور و استان گرفته شود، زیرا عدم توجه و تحقق نیافتن این پروژه در این سال با اولین بارندگی، تمام سازههای سرمایه گذاران به احتمال قوی تخریب و هزینههای دیگری درپی خواهد داشت، از طرفی اقساط وامهای سنگین و شکست پروژه، مایوس شدن مابقی تعاونیهای این پروژهی بزرگ را بدنبال خواهد بود.
طبیعی است بااین شرایط تولید و اشتغالی عملا صورت نخواهد گرفت و مزارعی که میتوانستند امسال در دو نوبت برداشت محصول داشته باشد و حتی جهش تولید را هم بدنبال داشته باشند بامشکلات زیادی روبرو شده اند.
به گفته سرمایه گذاران متاسفانه پیگیریهای شهرستانی، استانی صورت گرفته و علی رغم اینکه نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی چند روز پیش از فعال بودن این پروژه خبر داده بود، اما کماکان مشکلات موجود مانع فعالیت این مجتمع شده است و سرمایه گذاران بدلیل جلوگیری از خسارتها حاضرند در تعهدات دولت هم مشارکت کنند تا پروژه هرچه سریعتر به مرحله اجرایی خود برسد.
بیشتر بخوانید: صیادان در انتظار بهسازی اسکله بندر بحرکان + فیلم
لازم به ذکراست که شهرستان هندیجان دارای یک شرکت بسته بندی آبزیان با تجهیرات کامل است که میتوان با وجود مواد اولیه به یکی از قطبهای اقتصادی و اشتغالزایی در منطقه تبدیل شود.