پخش زنده
امروز: -
نسخه نفیس " خمسه نظامی شاهطهماسبی" عصر امروز در فرهنگستان هنر رونمایی شد ، کتابی که به زودی نقش های نگارگری آن را در فضای شهری تهران خواهیم دید.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در مراسم رونمایی از این نسخه که با همکاری شهرداری تهران منتشر شده است ، پیروز حناچی نیز در کنار مسئولان فرهنگی و اجتماعی حضور پیدا کرد و از انتشار تصاویر نگارگری این کتاب در سطح شهر خبر داد .
شهردار تهران در سخنرانی خود ضمن پیشنهاد به مدیرکل ارشاد استان تهران گفت : بهتر است ما از نگاره های این کتاب نفیس در فضای شهری استفاده کنیم تا به این طریق مردم شهر، پیشینه تاریخی خود را به یاد بیاورند .
وی افزود : در تاریخ کشور ما فرازهایی وجود دارد که این فرازها ، تفاوت کشورهای پرپیشینه را با دیگر کشورها نشان می دهد و آن ها را از ملت های دیگر متمایز می کند .
حناچی گفت : ما فرهنگی غنی داریم که باید همواره آن را بجوییم و به دیگران معرفی کنیم .
در ادامه مراسم رونمایی از نسخه نفیس نظامی شاه طهماسبی ، علیرضا اسماعیلی (سرپرست فرهنگستان هنر ) گفت : این اثر دارای کتیبه های زیبایی است که ما امیدواریم همراه با پژوهشی گسترده آن را منتشر کنیم .
وی گفت : در حال حاضر نسخه های نفیس زیادی داریم که اطلاعات کاملی از آن ها در دست نیست . برای نمونه درخصوص همین نسخه خیلی ها باور نمی کردند که چنین تشعیرهای متنوع و زیبایی داشته باشد .
اسماعیلی افزود : نسخه شاه طهماسبی ، عظمت کار هنرمندان دوره صفوی را نشان می دهد . از دیگر ویژگی های آن ، وفاداری هنرمندان نگارگر به مکتب دوره خود ( مکتب تبریز)بوده است .
سرپرست فرهنگستان هنر در پایان سخنانش ازدیگر مسئولان فرهنگی در خواست کرد این کتاب ارزشمند را برای کتابخانه ها تهیه کنند .
پیش از این قرار بود نسخه نفیس "خمسه نظامی شاه طهماسبی " در اسفند ماه و همزمان با بزرگداشت نظامی گنجوی رونمایی شود .
اما با شیوع ویروس کرونا رونمایی از این کتاب به تعویق افتاد .
خمسه نظامی گنجوی به کتابت شاه محمود نیشابوری، استاد نستعلیق و نگارگری و استادانی چون سلطان محمد، میرک اصفهانی، میرزا علی، میرسید علی، مظفرعلی و محمد زمان یکی از نفیسترین و مهمترین نسخ خطی محسوب میشود .
این نسخه ، شامل پنج مثنوی نظامی گنجوی است .
خمسه نظامی شاه طهماسبی 808 صفحه و 17 نگاره دارد . از جمله نگاره های معروف آن "معراج حضرت رسول (ص)"اثر سلطان محمد است .
تاریخ انجام این نسخه سال ۹۴۶ هجری بوده است .
یکی از ویژگیهای مهم آن" تشعیر و حلکاری" ، یعنی تزیین حواشی صفحات متن با نقوش گیاهی و حیوانی مطلاست که سابقهای طولانی در هنر ایرانی دارد و در این نسخه به اوج میرسد.
هر صفحه از ۸۰۸ صفحه این نسخه تشعیری متفاوت دارد که اغلب ، مناظر طبیعی و نقوش حیوانی را به تصویر میکشد.
" نظامی گنجوی" (شاعر قرن شش) بزرگترین و نامدارترین سراینده منظومههای عاشقانه و شعر تمثیلی در زبان فارسی شمرده میشود و خمسه او ، شامل پنج منظومه مخزنالاسرار، خسرو و شیرین، لیلی و مجنون، هفت پیکر و اسکندرنامه است.