پخش زنده
امروز: -
سال ۱۳۹۴ "سمنوپزان درق خراسان شمالی" در فهرست آیین معنوی ایرانیان به ثبت ملی رسید.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان شمالی، با توجه به اینکه تهیه و پخت سمنو، 12تا15 ساعت طول میکشد، برای جلوگیری از خستگی، همه اطرافیان تلاش میکنند تا به نحوی در درست کردن سمنو با صاحبخانه همکاری کنند.
بعد از پختن و جاافتادن کامل سمنو، یک پارچه سفید رنگ تمیز روی سطح سمنو پهن میکنند؛ تا سمنو دم بکشد. در پایان سمنوی آماده شده بین افراد حاضر، همسایگان و دوستان توزیع میشود.
می گوید: هر سال همراه همسرم سمنو می پختم، اما چند سالی است که در نبود او به کمک فرزندان و همسایگان، این آیین را پیش از فرارسیدن نوروز برگزار میکنم.
او با ابراز رضایت از برگزاری این جشن در استان می گوید: این آیین کهن در کشور به ثبت ملی رسیده است که حقیقتا یک رسم و سنت پسندیده و زیباست.
ثبت ملی آیین سمنو پزان خراسان شمالی
سمنو در خراسان شمالی با تمرکز در شهرهای درق و مرکز استان با اجرای یک سری آداب و رسوم پخته میشود. این امر موجب شده تا مسئولان بهدنبال ثبت این مراسم بهعنوان یکی از آیینهای معنوی خراسانشمالی باشند؛ امری که تحقق یافت.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خراسان شمالی می گوید: معاون رییسجمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، سال۱۳۹۴ در نامهای اعلام کرد، با رعایت مقررات آییننامه اجرایی مصوب۱۳۸۷ هیئت وزیران، میراث فرهنگی ناملموس با عنوان "سمنوپزان درق در استان خراسان شمالی" به ثبت ملی رسید.
حبیب الله یزدان پناه با بیان اینکه سمنو در شهرهای درق و بجنورد طبخ میشود می گوید: پخت سمنو در این شهرها به صورت موروثی، از پدر بزرگها و مادر بزرگها به فرزندان منتقل شده است.
او درباره مراسم برگزار شده در حین پخت سمنو هم می گوید: پخت سمنو در شهر درق بهصورت گروهی و مشارکتی برگزار میشود و مردم شهر خودجوش به کمک افرادی که آن را طبخ میکنند، میروند.
رضا از اهالی درق گرمه هم با بیان اینکه سمنو یکی از سینهای سفره هفت سین و نماد خیر و برکت است می گوید: امیدواریم با صنعتی شدن و برندسازی این محصول با کیفیت، در آینده زمینه صادرات آن هم فراهم شود.
پوشیدن لباسهای سنتی و خواندن شعر در هنگام کفچه زدن و پخت سمنو، دیگر مراسمی است که هنگام پخت سمنو اجرا میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان شمالی با تأکید بر اینکه دانش فنی پخت این غذا منحصربهفرد است گفت: مدت ماندگاری سمنویی که در نقاط مختلف کشور پخت میشود، بیش از دو، سه ماه نیست اما سمنوی درق تا دو سال و بدون نگهداری در یخچال خراب نمیشود.
آیین سنتی سمنوپزان در خراسان شمالی
معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان شمالی هم می گوید: راه اندازی کارگاههای تولیدی و همچنین چگونگی بسته بندی سمنو در استان در حال انجام است.
علی مستوفیان اضافه می کند: برای معرفی سمنوی خراسان شمالی به دیگر مناطق کشور، در جشنواره ها و نمایشگاه های کشوری شرکت می کنیم.
مردم استان خراسان شمالی برای زنده نگه داشتن آیین معنوی، سنتی و میراث ناملموس سمنو پزان هر ساله با پخت این غذای سنتی، با دلگرمی به انتظار بهار می نشینند؛ هر چند امسال این آیین به علت شیوع بیماری کرونا در خراسان شمالی برگزار نشد.
در پایان این گزارش شیرین، یادی می کنیم از شاعر معروف ابوالقاسم حالت با شعر زیبای سمنو:
سمنو آی سمنو مال هفت سین سمنو، مال پای هفت سین سمنو
سمنو آی سمنو مال هفت سین سمنو، مال پای هفت سین سمنو
سمنو با قند شیرینه، یکی از اون هفت تا سینه، که دور سفره میچینه، یکی از هفت سینه سمنو
نویسنده: اکرم دانش طلب